5 motive pentru care nu mai cumpar suveniruri

Amintirile tale nu sunt stocate in lucruri, ci chiar in tine.

Multi dintre noi cumparam suveniruri atunci cand vizitam obiective turistice, suntem in vacanta sau mergem in diverse locuri.

Facem asta ca sa pastram amintirea acelei vizite sub o forma palpabila.

Dar ce faci cu toate acele suveniruri dupa un timp? Iti mai folosesc la ceva? Sau le uiti pur si simplu intr-un colt al casei unde ajung sa prinda praf? Colectia ta de suveniruri are vreun rol practic?

De cativa ani incoace, am renuntat sa mai cumpar suveniruri. Mi-am dat seama ca nu-mi folosesc la mare lucru si nu fac decat sa-mi aglomerez casa cu obiecte cvasi-inutile.

Pentru mine, latura practica a lucrurilor este mai importanta decat cea estetica sau “sentimentala”. Mi se pare ca un spatiu aerisit este mai placut decat un conglomerat de obiecte care au aparut si ele pe-acolo.

De fapt, am mai multe motive pentru care nu mai cumpar suveniruri. Le noi enumera pe cele mai important mai jos. Poate unul dintre ele te va face sa te gandesti de doua ori inainte sa cumperi un suvenir.

De ce nu mai cumpar suveniruri

1. Vreau sa-mi fie mai usor la curatenie

Cand ma apuc sa fac curat in casa, vreau ca activitatea asta sa imi ia cat mai putin timp posibil. Evident, este un lucru necesar, dar nu vreau sa stau sa fac curat mai mult timp decat trebuie. Nu cred ca asta e unul dintre scopurile vietii mele.

Cand ai tot felul de suveniruri insirate prin casa — un bibelou sub forma de delfin pe care l-ai luat de la mare acum doi ani, 20 de magneti pe usa frigiderului, etc. — trebuie sa le dai mai intai la o parte ca sa poti sa faci curat. Ia suvenirul, muta suvenirul, sterge suvenirul de praf, pune suvenirul la loc, nu?

Daca pot sa elimin niste etape in plus la curatenie, de ce sa n-o fac?

2. Amintirile nu sunt stocate in suveniruri

Daca esti prezent cand vizitezi un loc, nu mai ai nevoie de suveniruri. Esti acolo, te bucuri de momentul respectiv, de locurile prin care treci si asta e suficient.

3. Am mai mult loc in bagaje

De cate ori nu te-ai enervat cand ti-ai dat seama ca nu mai poti inchide fermoarul trollerului sau ruscacului la plecare pentru ca ai cumparat prea multe lucruri?

Un suvenir de acolo, altul din cealalta parte si se tot aduna.

4. Am mai multi bani pentru lucrurile/ experientele care conteaza

Lucrurile/ experiente care ne bucura difera de la om la om. Daca nu arunci banii aiurea pe suveniruri, ai un buget mai mare pentru lucrurile care iti plac.

De exemplu, in loc sa dai cateva zeci de euro pe o casuta de lemn decorativa care, de altfel, ar fi prins praf la tine in biblioteca, poti sa investesti banii astia intr-o excursie sau intr-o zi de cazare in plus intr-un loc care iti place.

Sau poate esti pasionat de o anumita activitate sportiva. Banii pe care i-ai fi dat pe suveniruri, ii poti investi intr-un echipament mai bun. Si lista de exemple continua.

5. Nu incarc casele altora cu suveniruri pe care, poate, nu le vor

De multe ori, destinatarii suvenirurile pe care le cumperi sunt prietenii sau membrii familiei. Si nu prea au posibilitatea sa refuze respectivele suveniruri chiar daca nu sunt pe placul lor.

De ce sa incarci casele altora cu lucruri decorative aduse din vacantele tale? Multi nu vor indrazni sa scape de ele, chiar daca nu sunt pe placul lor, pe principiul “E de la X, cand vine in vizita la mine trebuie sa-l vada”.

Lasa-i pe ceilalti sa decida ce lucruri vor sa aduca in casele lor, nu-i obliga sa depoziteze suvenirurile tale.

Suveniruri practice

Daca intr-adevar vrei sa cumperi ceva, asigura-te ca obiectul acela are un rol practic si te vei folosi de el.

Analizeaza-i utilitatea si daca ajungi la concluzia ca il vei folosi suficient de des, atunci il poti cumpara.

Poate e vorba de o sacosa de panza pe care o vei folosi de fiecare data la cumparaturi. Poate e vorba de o bijuterie pe care stii ca o vei purta des. Poate e altceva.

Tu cate suveniruri cumperi in medie? Cate au ajuns sa adune praful?

  • Lili
  • Adepta a stilului de viata minimalist. Less is more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *