Cum sa nu mai cumperi lucruri inutile

Daca te-ai tot surprins cumparand lucruri de care nu ai nevoie si te-ai intrebat ce-a fost in capul tau in momentul ala, ti-am pregatit o lista cu 9 solutii care sa rezolve problema.

Evita tentatiile

Daca sti ca trebuie sa cumperi ceva (orice) de fiecare data cand intri prin fata vreunui magazin, atunci evita sa-ti petreci timpul liber prin mall. Daca te plimbi prin magazine fara un scop anume, vei ajunge sa dai banii pe tot felul de lucruri doar ca sa te afli in treaba.

In loc sa te plimbi prin magazine, plimba-te in parc. E mai ieftin si ai mai putine tentatii in jur.

Fa o lista de cumparaturi

O lista de cumparaturi este o metoda excelenta sa te asiguri ca nu cumperi mai mult decat ai nevoie. Astfel vei fi sigur ca nu cumperi lucruri inutile si vei petrece mai putin timp la cumparaturi.

Totul e mai ieftin cand nu cumperi nimic. Nu pica de tot in capcana Black Friday sau a reducerilor de sezon. Intr-adevar, poti gasi veritabile chilipiruri in perioada asta, dar important e sa te asiguri ca respectivele achizitii sunt justificate si le vei folosi.

Amana decizia de cumparare

Ca sa ne legam de punctul anterior, cand apare nevoia unei achizitii majore, pune-o pe o lista si vezi daca nu cumva poti astepta pana in noiembrie-decembrie. Daca respectivul obiect ramane pe lista cateva luni, inseamna ca ai intr-adevar nevoie de el si e o ocazie buna sa-l cumperi cand sunt reduceri.

Inventariaza ce ai deja

Daca nu faci inventarul lucrurilor pe care le ai deja, risti sa aduci acasa alte obiecte asemanatoare. Inca un tricou galben pentru ca nu reusesti sa-l vezi pe cel pe care-l ai deja — dulapul tau e plin cu haine, dar tu nu ai cu ce sa te imbraci.

Uita-te prin toate sertarele ca iti faci o idee despre lucrurile care exista deja in casa ta. Astfel, vei evita sa cumperi lucruri in dublu.

Calculeaza cate zile trebuie sa muncesti pentru lucrul ala

O metoda eficienta sa cumperi constient este sa te gandeste cate ore trebuie sa stai la munca pentru a-ti permite a anumita achizitie.

Daca ai un salariu de 2000 RON full time, asta inseamna ca esti platit cu aproximativ 100 RON pe zi sau 12.5 RON pe ora. Daca vrei sa cumperi o pereche de blugi de 500 RON, trebuie sa muncesti o saptamana pentru a ajunge la suma necesara. Merita achizitia? Tu decizi.

Respecta un buget zilnic

Daca iti propui sa te incadrezi intr-un anumit buget in fiecare zi, te gandesti de doua ori inainte sa cumperi lucruri inutile pentru ca azi intri in bugetul zilei de maine.

Cumpara lucruri de calitate

Atunci cand cumperi lucruri de calitate, vor rezista mai mult si mai bine in timp. Nu va fi nevoie sa le inlocuiesti atat de des. Tine minte ca orice scump e ieftin.

Concentreaza-te pe obiectivul principal

Mentine-ti atentia pe obiectivele principale — poate vrei sa cumperi un apartament sau sa strangi suficienti bani ca sa iti iei un an sabatic. Aminteste-ti ca orice cheltuiala pe lucruri inutile nu face decat sa te indeparteze putin de obiectivele tale principale.

Tine minte ca lucrurile nu te fac fericit

Lucrurile pe care le cumperi iti ofera satisfactie temporara. Adu-ti aminte de asta cand esti pe cale sa cumperi lucruri de care nu ai nevoie. Si mai adu-ti aminte cat de convins erai ca aveai nevoie de toate lucrurile pe care le-ai cumparat acum o luna, dar care acum zac uitate prin diverse colturi.

Tu ce metode folosesti ca sa nu mai cumperi lucruri inutile?

  • Lili
  • Adepta a stilului de viata minimalist. Less is more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *