Asteapta inainte sa faci o investitie majora

In primele lectii de economie, fie la liceu sau facultate, sigur ai auzit ca nevoile umane sunt infinite. Insa nu si resursele.

Si aici apare conceptul de “cost de oportunitate”. Adica valoarea unui obiect raportat la alte obiecte/experiente la care esti dispus sa renunti pentru a obtine lucrul de care esti interesat.

In ziua de azi, putem cumpara orice ne dorim atat timp cat avem banii necesari. Si daca nu ii facem, putem lua pe credit. De ce sa amanam dorinta de cumparare?

De multe ori, impulsul de a cumpara ne domina si ajungem sa achizitionam lucruri fara sa ne punem prea multe intrebari.

Oare chiar imi trebuie lucrul ala?

Nu cumva imi depaseste bugetul?

Pot sa folosesc ceva ce am deja si sa nu mai cumpar X sau Y obiect?

Amana achizitia

Cea mai buna modalitate de a-ti da seama daca intr-adevar ai nevoie de un lucru si chiar merita sa-l achizitionezi este sa amani achizitia cu cateva zile, saptamani sau luni.

Bineinteles, perioada depinde de anvergura achizitiei. Daca vorbim de o piesa vestimentara, poti sa astepti cateva zile sa vezi daca inca mai vrei sa cumperi lucrul respectiv.

Daca vorbim despre achizitia unei masini sau a unei locuinte, asteapta cel putin 6 luni inainte de a scoate banii din buzunar.

Daca in aceasta perioada de asteptare, inca iti doresti sa faci achizitia cu aceeasi intensitate, atunci cel mai probabil vorbim de o achizitie asumata, constienta si care va avea un impact pozitiv in viata ta. Respectiva achizitie acopera o nevoie reala.

Daca, dimpotriva, dorinta de a cumpara lucrul respectiv scade in intensitate sau dispare complet, asta inseamna ca tocmai ai evitat sa cheltuiesti niste bani inutil.

Un exemplu personal

De prin martie, ma gandesc sa cumpar o bicicleta pe care s-o folosesc pentru a face miscare.

Intuitia imi spune ca acea bicicleta imi va aduce un plus-valoare, insa trebuie sa ma asigur ca nu este doar un moft, o idee de moment si atat.

De aceea, am hotarat sa astept 3 luni ca sa vad daca intr-adevar imi mai doresc bicicleta. Mai ales ca bicicleta pe care am pus ochii costa cateva mii de lei.

Suntem la sfarsitul lui iunie 2019 si, da, inca vreau sa-mi cumpar o bicicleta.

Cum cele 3 luni au trecut deja, la sfarsitul ultimei saptamani din iunie imi voi achizitiona bicicleta mult dorita.

Desigur, poti sa aplici aceeasi strategie pentru orice lucruri vrei sa-ti cumperi. Cat timp decizi sa astepti depinde de anvergura investitiei si de cat de multi esti tu dispus/a sa amani achizitia.

Cred ca, il majoritatea cazurilor, un termen de 3 luni este suficient pentru a-ti da seama daca intr-adevar ai nevoie de lucrul respectiv.

Tu ai aplicat vreodata strategia asta? Lasa-mi un comentariu mai jos si povesteste-mi despre experienta ta.

  • Lili
  • Adepta a stilului de viata minimalist. Less is more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *