Nou vs second hand

Atunci cand cumperi un lucru second hand, cumperi ceva aruncat de catre cineva.

Indiferent de motivul pentru care acele persoane au renuntat la respectivele obiecte (haine, mobile, masini, etc.), un lucru e clar: nu au mai avut nevoie de ele.

Faptul ca iti cumperi lucruri second hand are un impact puternic asupra ta. Chiar daca spui ca faci asta pentru a economisi ceva bani sau din convingeri ecologiste, subconstientul tau mai inregistreaza si alte mesaje.

Nu am suficienti bani

Este posibil ca la nivel subconstient sa apara ideea ca iti cumperi haine, telefon, mobila sau orice alte lucruri de la second-hand tocmai pentru ca nu ai suficienti bani.

Poate ca ai ales sa cumperi de la SH ca un refuz al tendintelor consumeriste de azi. Vrei sa prelungesti cat de mult posibil ciclul de viata al lucrurilor pentru a evita risipa si a reduce cantitatea de gunoi pe care societatea o produce.

Insa, de multe ori, societatea considera ca cei care trec pragul magazinelor second-hand nu au destul de multi bani sa-si cumpere haine noi sau haine de firma.

Analizeaza bine cum te simti cand intri si iesi dintr-un SH. Esti multumit de decizia ta? Consideri ca ai contribuit pozitiv la ceva? Sau, dimpotriva, iti scade increderea si respectul de sine cand imbraci ceva second-hand?

Nu merit un lucru nou

Alta capcana este perceptia ca nu meritam altceva mai bun decat lucruri second hand.

Cum spuneam la inceput, lucrurile SH sunt de multe ori lucruri de calitate scazuta, aruncate sau donate de altcineva pentru ca nu a mai fost nevoie de ele.

Tu de ce ai purta ceva aruncat de altcineva? Ce mesaj inregistrezi cand porti o haina sau folosesti un obiect pe care alta persoana nu l-a mai dorit sau a considerat ca nu-i mai aduce niciun folos?

Energia lucrului second-hand

Hainele pe care le purtam sau lucrurile pe care le folosim sunt impregnate cu energia noastra.

Lucrurile second-hand aduc energia fostului proprietar in casa ta. Cum spuneam intr-un articol precedent, casa ta trebuie sa-ti fie, in primul rand, camin. Un loc unde te simti linistit/a si in siguranta.

Lucrurile second-hand contamineaza oarecum acel spatiu. Purtand haine noi sau aducand doar lucruri noi la tine in casa, te asiguri ca lucrurile respective poarta doar amprenta si energia ta.

Si care e solutia?

Solutia este consumul constient. Faptul ca un site minimalist nu recomanda cumpararea de lucruri second hand poate suna ciudat la prima vedere.

Insa atunci cand cumperi doar ce ai nevoie si in limita bugetului tau, iti vei permite sa cumperi doar lucruri noi.

Iar asta este un semn de respect fata de tine. Nu trebuie sa cumperi lucruri pe care ceilalti le-au aruncat.

Atentie si la alta capcana. Un lucru nou dureaza mai mult decat unul vechi. Un lucru second-hand vine cu o anumita doza de uzura. Asta inseamna ca nu te vei bucura la fel de mult de el comparativ cu unul nou.

Cum am trecut de la second hand la nou

Si eu obisnuitam sa cumpar de la SH. A fost o vreme cand cumparam exclusiv de la SH.

Apoi mi-am dat seama ca abordarea asta nu este benefica pe termen lung. Lucrurile de la SH se stricau si deveneau inutilizabile mult prea repede.

Am avut un MP3 player second-hand care s-a stricat dupa doua saptamani. Haine second-hand care se decolorau si se rupeau dupa cateva saptamani. O masina SH in care am bagat cateva mii de euro si care a incetat brusc sa mai raspunda la comenzi in timpul unei depasiri.

Daca as fi cumparat toate lucrurile respective noi, as fi iesit mult mai ieftin.

De asemenea, retrospectiv vorbind, nici nu ma simteam foarte bine folosind lucruri second hand. Cel mai mult s-a manifestat sentimentul de “eu nu merit altceva mai bun”. Iar ideea asta devenea din ce in ce mai puternica ce masura ce cumparam si mai multe lucruri second hand.

Astazi, am trecut doar la nou. Mi-am facut o promisiune mie insami ca nu o sa mai cumpar nimic second-hand. Tot ce am cumparat in ultimii 2 ani au fost doar lucruri noi: haine noi, mobilier nou, masina noua. Si toate sunt in perfecta stare de functionare. Hainele nu s-au mai rupt sau decolorat dupa 10 spalari, iar masina merge impecabil.

Imi permit lucrui noi pentru ca le achizitionez constient. Cumpar doar atunci cand am nevoie de ceva, doar dupa ce m-am gandit o perioada daca achizitia este benefica si doar cash, fara rate sau credit.

Care e povestea ta? Ai cumparat vreodata second-hand? Mai cumperi de la SH? Ai simtit vreodata ca obiceiul asta ti-a schimbat perceptia despre tine?

Hai sa pornim discutia in sectiunea de comentarii de mai jos.

  • Lili
  • Adepta a stilului de viata minimalist. Less is more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *