Garderoba-capsula: Ce este si cum sa-ti creezi una

Desi avem zeci sau poate sute de piese vestimentare in sifonier, nu purtam mai mult de 30% din ele. Tindem sa imbracam aceleasi haine mereu pentru ca se potrivesc stilului nostru si ne simtim bine in ele.

Si atunci ce facem cu restul de 70%? De ce le mai pastram daca nu le purtam?

O solutie ar fi sa cream o garderoba-capsula. Daca nu ai auzit de acest concept pana acum, il voi detalia mai jos.

Ce este garderoba-capsula? Garderoba-capsula este o garderoba cu un numar limitat de piese vestimentare pe care le vei folosi pentru a construi mai multe tinute. Nu exista un numar exact de haine pe care ai voie sa le incluzi in garderoba-capsula.

Unele persoane aleg sa se limiteze la 50 de piese sau chiar mai putin. De exemplu, Courtney Carver te provoaca sa te imbraci cu 33 de piese timp de 3 luni. Pentru mai multe detalii, vezi pagina Project 333.

Asa cum an spus deja, nu exista un numar gata stabilit de haine. Iata un exemplu de garderoba-capsula pentru a ilustra mai bine conceptul:

 • 5 tricouri
 • 5 camasi
 • 5 pulovere
 • 5 rochii
 • 5 perechi de pantaloni lungi (2 perechi de blugi, 2 perechi de pantaloni eleganti, 1 pereche de pantaloni casual)
 • 2 perechi de pantaloni scurti
 • 3 fuste
 • 2 sacouri
 • 2 cardigane
 • 2 geci
 • 1 palton
 • Alte piese vestimentare (lenjerie intima, sosete, esarfe, manusi, accesorii intr-un numar cat mai redus, dar suficient pentru nevoile tale).

In total 37 de piese vestimentare fara sa luam in calcul piesele de lenjerie intima si accesoriile. La prima vedere, ar putea parea putin. Insa, daca faci acest experiment in practica, vei vedea ca sunt suficiente haine.

Poti crea o garderoba-capsula in functie de anotimpuri. De exemplu, poti avea o garderoba pentru primavara-vara si alta pentru toamna-iarna. Alte persoane au dus experimentul si mai departe si au construit o singura garderoba-capsula pentru toate anotimpurile.

Acum ca am vazut ce este o garderoba-capsula, hai sa vedem si ce principii sa folosim pentru a construi una.

6 reguli pentru o garderoba-capsula

 1. Alege piese de baza care nu se demodeaza. Exemple: pantaloni, fuste, camasi, rochii, etc.
 2. Mergi pe materiale solide. Evita printurile si alte modele.
 3. Mergi pe o combinatie de culori limitate tocmai pentru a putea asorta si combina hainele cu usurinta. De exemplu, mergi pe combinatia alb-negru-gri-bleumarin ca si culori de baza. Apoi, poti alege doua culori mai deschise pentru a da o pata de culoare garderobei. Insa ai grija ca cele doua culori sa fie complementare cu culorile de baza. Nu uitat sa alegi culori care sa se potriveasca cu pielea ta. De exemplu, mie nu imi sta bine in portocaliu si evit sa cumpar haine in culoarea asta.
 4. Alege o croiala care sa te avantajeze. Tiparul folosit trebuie sa se potriveasca formei corpului tau. Alege o croiala clasica care nu se demodeaza.
 5. Mergi pe linii drepte si modele cat mai simple. Evita volanele, paietele si alte elemente de acest tip.
 6. Alege materiale de calitate. Hainele vor costa mai mult, dar iti garantez ca merita investitia. Hainele croite din materiale de calitate iti permit sa le poti mai mult timp, nu se vor scamosa si nu ‘miros’ a kitsch. In plus, cumparam mai putine haine, iti permiti sa investesti intr-o garderoba de calitate. Din nou, mai putin inseamna mai mult.

Ce spui? Iti surade ideea unei garderobe-capsula?

 • Lili
 • Adepta a stilului de viata minimalist. Less is more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *