De ce cumparam lucruri inutile?

In ziua de azi, economia este bazata in mare parte pe consum. Multe lucruri le cumparam nu neaparat din necesitate, ci pentru ca sunt la moda si asa face toata lumea.

Cumparaturile au devenit prilej de socializare sau de terapie. Ne intalnim cu prieteni dragi la mall, dar nu suntem prezenti 100%, atentia ne este furata de produsele expuse pe rafturi.

Atunci cand suntem stresati sau vrem sa ne rasfatam, dam repede o fuga la mall, ne cumparam rapid ceva si brusc ne simtim mai bine. Intr-adevar, cumparaturile ne ajuta sa uitam de griji, ne destreseaza sau ne ajuta sa ne revenim mai repede daca am avut o zi neplacuta. Insa nu reprezinta decat o solutie temporara.

Magazinele sunt locuri unde primesti atentie, oamenii sunt amabili si te simti bine. Insa fericirea aceasta este de scurta durata. Dispare repede. Dar tu deja ai asociat cumparaturile cu o pseudo stare de bine si vrei sa repeti senzatia de fiecare data cand ceva nu merge bine in viata ta.

Asa ca mai dai o raita prin magazine si azi, si maine, si saptamana viitoare. Insa in momentul in care tragi linie, vezi ca ai mai putini bani in buzunar si ai ramas cu niste lucruri de care nu ai neaparat nevoie.

Cumparam senzatii

De fapt, nu cumparam lucruri pentru obiectul in sine, ci cumparam senzatii. Astfel se creeaza dependenta de shopping. Iata principalele senzatii pe care le urmarim:

  • Atentia din partea altor persoane. Prima data ne intereseaza atentia pe care o primim din partea vanzatorilor, apoi atentia pe care o vom primi de la ceilalti cand ne vom afisa cu noile produse.
  • Senzatia ca am facut ceva pentru noi. Multe persoane percep mersul la cumparaturi drept investitie in propria persoana, atat la nivel de timp, cat si referitor la lucrurile cumparate.
  • Satisfacerea curiozitatii: “Oare ce produse noi au adus in X magazin?”
  • Multumirea ca am gasit o oferta buna, mai ales cand vine vorba despre reduceri.

Oniomania sau tendinta de a face cumparaturi excesive

Daca nu este controlata, aceasta tendinta de a face tot timpul cumparaturi se transforma in oniomanie.

In cazurile extreme, ea se manifesta prin tendinta de a cumpara lucruri inutile, de a merge in fiecare zi la cumparaturi, stare de nervozitate daca nu ajungi zilnic intr-un magazin, stari de regret dupa ce ai cumparat lucrurile respective si asa mai departe.

Drept urmare, casa ta se transforma intr-un depozit pentru lucrurile cumparate si poti chiar avea problema financiare.

Shoppingul excesiv este o manifestare a unei nemultumiri interioare, o evadare din fata realitatii. De exemplu, daca esti nemultumit de felul in care arata corpul tau, vei cauta noi haine pentru a ascunde “defectele”.

Cum sa scapi de dependenta de shopping

Primul pas este sa recunosti ca ai tendinta sa cumperi lucruri inutile si petreci prea mult timp prin magazine. Ca si solutie, inlocuieste mersul la cumparaturi cu o activitate mai benefica: mergi la sala, citeste o carte, plimba-te in parc sau fa orice alta activitate care iti place.

Ai rabdare cu tine si nu te astepta ca aceasta dependenta de shopping sa dispara peste noapte. Daca mergi in fiecare zi la cumparaturi, alege o zi in care sa nu treci pragul magazinelor. Apoi, mareste miza la doua zile si asa mai departe.

Ai grija sa nu inlocuiesti dependenta de cumparaturi cu o alta dependenta. Identifica mecanismul interior care alimenteaza acest comportament si corecteaza-l.

Ai fost vreodata dependent/a de cumparaturi? Cum ai reusit sa o depasesti? Ce strategii ai recomanda altor persoane aflate in aceeasi situatie? Lasa-mi un comentariu mai jos.

  • Lili
  • Adepta a stilului de viata minimalist. Less is more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *