Ce inseamna suficient pentru tine?

Sau cum sa inveti sa apreciezi ce esti si ce ai deja

Multe din zbaterile vietii moderne vin din impresia ca nu suntem suficient de [si aici insereaza tu ce adjectiv vrei] sau nu avem sufient de mult timp, bani sau alte lucruri.

Ne simtim neadecvati si nemultumiti de noi si de tot ce exista in jurul nostru din cauza ca ne comparam tot timpul cu altii, ce au altii sau cu o versiune viitoare a noastra care inca nu exista.

Nu ne oprim pentru cateva secunde in loc sa constientizam ce suntem si ce avem deja. Daca tot perseveram in a ne strica starea comparandu-ne cu altii sau cu o imagine utopica a noastra, de ce sa nu folosim aceeasi metoda pentru a aprecia ce suntem si ce avem deja?

Fii recunoscator ca esti sanatos

Gandeste-te cat de norocos esti daca esti sanatos, nu te doare nimic, nu stai cu zilele prin spitale si poti sa te misti. Apropo, exista un studiu finantat de Bill & Melinda Gates Foundation care a confirmat ca in 2013 doar unul din 20 de oameni nu a avut niciun fel de probleme de sanatate. Mai mult, tot in 2013, statisticile aceluiasi studiu au confirmat ca 25% din populatia globului a suferit de cel putin 5 afectiuni.

Asadar, fii recunoscator ca esti sanatos. Multumeste-i corpului tau ca te poarta in siguranta prin viata. Poate corpul tau nu arata ca in reviste, dar este functional si sanatos si asta e suficient.

Apreciaza-l si acorda-i cel putin 60 de minute de activitate fizica zilnic. Asta inseamna doar 4% din timpul unei zile. Fii bland cu el si asculta-l cand iti spune ca are nevoie de mai multa odihna.

Fii recunoscator pentru ce ai

Ai un loc in care te intorci seara pe care il numesti “acasa”? Indiferent ca acest “acasa” este proprietatea ta sau stai cu chirie, ai un acoperis deasupra capului si asta e suficient.

Stiai ca exista 150 de milioane de oameni fara adapost in lumea intreaga? Stiai ca peste 1,6 miliarde de oameni stau in locuinte insalubre?

Fii recunoscator ca ai un acoperis deasupra capului, un pat, apa calda si hrana. Pentru milioane de oameni, toate astea reprezinta un lux.

Fii recunoscator pentru ce ai reusit sa faci

Avem cu totii planuri de viitor, lucruri pe care ni le dorim, dar e important sa nu cadem din nou in capcana comparatiei si sa ne indoim de noi doar pentru ca altcineva a ajuns mai repede acolo.

Nu te mai lamenta ca ar trebui sa faci mai multe, dar inca nu ai reusit. Lucrul asta n-o sa faca decat sa te streseze si mai mult, o sa duca la indoiala, iti vei pierde motivatia gandindu-te ca nu esti suficient de bun, destept, etc.

Intelege si accepta ca nu le poti face pe toate. Daca azi ai facut un pas mic in ritmul tau intr-o directie mai mare, atunci e suficient.

Fii recunoscator pentru ceea ce esti

Cu totii avem talente, deprinderi si interese diferite. Suntem diferiti si asta e de bine. Ne-am cam plictisi daca am fi toti o masa uniforma.

Poate ca societatea sau mass media apreciaza o serie de atribute pe care tu nu le detii sau nu le ai suficient de bine dezvoltate. Sau poate chiar nu vrei sa iti dezvolti acele atribute — si asta e OK.

Esti asa cum esti si asta e suficient.

Opreste vocea din capul tau care spune ca nu esti suficient de frumoasa/ bogata/ charismatica/inteligenta/ etc. Din pacate, vocea asta ne insoteste pe multi inca din copilarie si ne afecteaza negativ increderea in noi si in deciziile pe care le luam.

Daca nu reusesti sa faci vocea asta sa taca, dreseaz-o. Inlocuieste-l pe “nu sunt suficient de…” cu “sunt suficient de…” si apoi avanseaza la un simplu “sunt…”.

Concluzie

Scopul articolului de fata este sa devii recunoscator pentru ceea ce exista deja in viata ta. Nu este un indemn la delasare si la a renunta sa evoluezi. Este o confirmare ca esti suficient, ai suficient si faci suficient.

  • Lili
  • Adepta a stilului de viata minimalist. Less is more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *