Am multe haine, dar nu am cu ce sa ma imbrac

Ai stat vreodata minute in sir in fata dulapului pentru ca nu puteai decide cu ce sa te imbraci? Cred ca este o experienta destul de comuna printre multe femei.

Acest lucru se datoreaza faptului ca ai prea multe haine, desi poate parea un paradox la prima vedere. Cum sa nu ai cu ce sa te imbraci daca dulapul tau e plin cu haine?

Iti voi explica de ce se intampla asta.

Paradoxul alegerilor

In momentul in care ai prea multe optiuni la dispozitie, toate devin alegeri potentiale, insa niciuna nu se concretizeaza. Cand exista prea multe optiuni, se produce un fel de scurt-circuit in creier si nu mai poti lua nicio decizie pe moment.

In psihologie, acest fenomen poarta numele de “paradoxul alegerilor”. Cu alte cuvinte, un numar prea mare de optiuni paralizeaza centrul decizional. Ca mecanism de aparare, creierul tau va evita sa mai faca lucrul respectiv. De aceea, cand nu poti decide rapid ce lucruri sa cumperi dintr-un magazin online, ai tendinta sa inchizi tabul respectiv si renunti la idee.

De asemenea, cand exista prea multe optiuni, apare si teama de a gresi. Iar aceasta teama este direct proportionala cu numarul de optiuni. In momentul in care ai 2 tricouri, sansele sa alegi tricoul nepotrivit sunt de 50%. Insa atunci cand ai 20 de tricouri, sansele sa faci alegerea potrivita sunt de doar 5%. Si atunci apare ezitarea.

Psihologii au demonstrat ca numarul maxim de optiuni pe care creierul il poate procesa eficient este de 5. Orice depaseste aceasta valoarea cauzeaza nesiguranta, frustrare si anxietate.

Dupa ce am vazut de ce ne este greu sa alegem cu ce sa ne imbracam, hai sa vedem si cum putem rezolva problema. Solutia se gaseste in problema.

Redu numarul de haine din dulap

Pentru a nu-ti mai fi atat de greu sa alegi cu ce sa te imbraci, filtreaza piesele vestimentare din dulap. Pastreaza doar hainele care iti plac, iti vin bine si se potrivesc stilului tau actual. Orice altceva reprezinta balast, haine inutile. Dulapul tau nu este un depozit pentru haine inutile, haine care nu iti mai vin sau nu iti mai plac.

In momentul in care vei avea in dulap doar haine care iti plac, iti vin bine si te bucura cand le porti, iti va fi mult mai usor sa alegi cu ce sa te imbraci. Fa experimentul asta si vei vedea diferenta.

In curand voi publica un ghid in care iti voi spune ce criterii sa folosesti cand decizi ce haine sa pastrezi sau sa arunci. Urmareste blogul Minimalistica pentru a fi la curent cu noutatile.

Ai avut vreodata sentimentul ca nu ai cu ce sa te imbraci, desi ai foarte multe haine? Cum ai depasit momentul? Ai pus ceva pe tine la intamplare? Lasa-mi un comentariu mai jos.

  • Lili
  • Adepta a stilului de viata minimalist. Less is more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *